Ik en mijn vegetarisme

Sinds anderhalve week ben ik weer vegetarïer. Ik vertel in deze post wat ik eet in plaats van vlees/vis, en wat voor producten ik gebruik om bepaalde ingredïenten als gelatine en E-nummers te vermijden (dit is meer voor veganisten). Nieuwsgierig waarom ik vegetarïer ben geworden? Lees dan deze post!
image
Wat eet ik in plaats van vlees/vis?
Nou, heel simpel! Vleesvervangers.

Vleesvervangers worden gemaakt van eiwitten uit planten of schimmels. Het eiwit kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van planten (bijvoorbeeld noten, of peulvruchten zoals sojabonen, maar ook (kikker)erwten, tuinbonen en pinda’s), schimmels (zoals paddenstoelen), zuivel of ei.

Verder is het belangrijk om via peulvruchten de verdere vitamines binnen te krijgen. Voorbeelden van peulvruchten zijn: sperziebonen, tuinbonen en snijbonen en gedroogde zoals linzen, kikkererwten en spliterwten enz. En een handje noten (ongezouten) per dag!

Wat eet ik niet?
Ik eet geen vlees en vis. Hieronder vind je een lijst van wat voor ingredïenten ik onder andere niet eet:

image
Lijst van toevoegingen in eten die ik niet eet.
Ik eet/gebruik wel gewoon eieren, boter, melk en yoghurt en dergelijke. Ik koop dan niet de goedkoopste, maar bio product, zoals bij yoghurt, waar de koeien zo lang mogelijk in de wei staan. Je betaald ervoor, maar kom op, hoe smaakt iets nou lekker wat afkomt van dierenleed? Op deze handige site nog een kleine aanvulling.

Welke (biologische) merken gebruik ik?
Zoals ik al zei, gebruik ik (sowieso wat afkomt van dieren) alleen biologische producten, dit omdat de dieren hier een zo goed mogelijk leven hebben. Ook in koek, chocola, sauzen e.d. zitten ingredïenten wat afkomt van dieren zoals lactose of gelatine. Ik koop dus ook biologische koekjes e.d. omdat daar over het algemeen geen ingredïenten in zitten van dieren afkomstig. Ik gebruik merken als:
○ boerenland melk/yoghurt
○ smaak!
○ handmade
○ alpro
○ vivera
○ valess
○ AH biologisch

Waar op letten als vegetarïer?
IJzer:  IJzer is goed voor het transport van zuurstof door je bloed. Het zit niet in alle vleesvervangers. Verder zit ijzer in volkorenbrood, ontbijtgranen, aardappelen, groente en noten.  Vitamine C in fruit zorgt ervoor dat ijzer beter door je lichaam wordt opgenomen. 

Omega3-vetzuren: Zit in margarines en eieren toegevoegd. Er zijn vegetarisch capsules te krijgen. Omega-3-vetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.

Vitamine B12: Zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Het komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel, ei en vis. Je kunt (als je last krijgt van bijv. vermoeidheid) een B12 injectie vragen aan je huisarts of voedings-
supplementen innemen.

Vegetarïer ben en word je niet zomaar. Het is niet altijd even makkelijk, je moet een manier zoeken om je vitamines binnen te krijgen. Ik ben een hele grote dierenvriend, en ben er heel erg trots op dat ik vegetarïer ben geworden!

image

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Mine schreef:

    Goed bezig!

    Liked by 1 persoon

    1. Thanks!!! 😊 Het voelt voor mezelf ook heel goed! X

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s