Interieur van de jaren ’50

Moeilijke tijden waren er in de jaren ’50 zat. De koude oorlog en de waternoodsramp vonden plaats in de jaren ’50. Maar ook de positie van de vrouw verbetert door de opheffing in 1956 van de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw. En de Indische keuken wordt door de komst van vele  repatrianten (‘hij die terugkeert naar het vaderland’) uit voormalig Nederlands Oost-Indië geïntroduceerd. De doorsnee Nederlander houdt het bij een bordje nasi goreng op zijn tijd!

Maar, hoe was het interieur in de jaren ’50? Het was nog vrij lastig om een paar goede impressie foto’s te vinden, maar het is me uiteraard gelukt om een mooi artikel hierover te schrijven.

image
Teak houten meubels en verschillende (oranje) patronen

In de jaren ’50 zag je veel oranje en bruine tinten. Perzische tapijten waren ook echt van die tijd. De teak meubels zie je vrijwel in elke woonkamer terug.

image
Typisch behang

Hét meest kenmerkend vind ik het bloemen, abstracte maar ook steeds weer herhalende figuren op behang.

Gezellig met het gezin voor de buis. Hier ook weer een perzisch tapijt. Als je kijkt naar de muur (foto rechts), kun je het herhalende behang patroon zien. Dit zijn typische jaren ’50 behang patronen. Gekke vormen en veel kleur. Soms kon het niet druk genoeg zijn met alle printjes en kleuren in huis.

image
Véél planten

Véél planten, op tafels, vensterbanken, in kasten etc. I love it.

“De jaren 50 stonden bekend als de opkomst van de massaproductie, waarbij het design zo simpel mogelijk werd gehouden om zo goedkoop te kunnen produceren voor de grote massa.”

image
Woonkamer in de jaren 50

Dan heb je nog de prachtige keukens. Pastelkleuren, geblokte vloer en funky lampen en een jukebox is kenmerkend.

image
Prachtige jaren 50 keukens

Ik heb de meest (in mijn ogen) leuke en typerende dingen uitgekozen. Er zijn een hoop websites die van alles verkopen uit de jaren 50. De kringloop is natuurlijk het beste walhalla voor vintage stuff!

Nieuwsgierig naar de andere jaren?
De jaren ’60
De jaren ’70
De jaren ’80

image

Advertenties